محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی با حضور در خانه جشنواره فیلم فجر، به ارائه توضیحاتی درباره حواشی این رویداد پرداخت.
به گزارش سینمای خانگی از ایرنا؛ محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، شامگاه یکشنبه – ۱۵ بهمن – همزمان با چهارمین روز برگزاری چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، با حضور در برج میلاد (خانه جشنواره در جمع خبرنگاران حاضر شد و درباره این رویداد گفت: براساس همین چند روزی که از اکران آثار جشنواره سپری شده است، احتمالا مخاطبان جشنواره در جریان تغییرات محتوایی آثار قرار گرفتهاند. جشنواره فجر هر ساله شاهد حضور باشکوه جوانان بوده است و امسال هم شاهد حضور فیلمسازان جوان هستیم اما نوع آثار این جوانان متفاوت از قبل است و در روزهای باقیمانده از جشنواره هم آثار آنان را خواهید دید. میتوان گفت برخی از آثار فیلمسازان جوان، مخاطبان را شگفتزده خواهد کرد. فیلمسازان پیشکسوت هم در کنار فیلمسازان جوان حضور دارند.
وی افزود: تفاوت دیگر این دوره از جشنواره نگاه اقلیمی موجود در آثار است. همه تولیدات متمرکز در پایتخت نیستند و این موضوعی است که همواره روی آن تأکید داشتیم. سالهایی که من خودم در جشنواره فیلم فجر حضور داشتم، معمولا آثار حاضر در جشنواره محدود به دو الی سه ژانر میشدند اما امسال شاهد هستید که فارغ از سطح کیفی آثار، در همه ژانرها فیلم داریم. همین که جریان تولید اثر در ژانرهای مختلف در سینمای ایران کلید خورده است، میتواند بارقه امیدی برای آینده باشد.
خزاعی تأکید کرد: این جریان از انجمن سینمای جوان آغاز شد که ما شعار تنوع ژانر را در آن مطرح کردیم و الحمدلله خروجی این جریان را حالا در سینمای بلند ایران شاهد هستیم. در جشنواره امسال از همه ژانرها فیلم داریم. زمانی برخی سوال میکردند که آیا جایگاه فیلم کمدی در جشنواره فجر است؟ ما معتقدیم به عنوان یک ژانر، حتما آثار کمدی هم باید در جشنواره پذیرش شوند. نباید احساس کنیم که جشنواره فیلم فجر، تنها مختص فیلمهای اجتماعی، دینی و یا دفاع مقدسی است. تنوع سلایق، دیدگاهها و ژانرها در آثار، یکی از ویژگیهای بارز جشنواره امسال است.
ماجرای حذف «سیمرغ مردمی» چه بود؟
رئیس سازمان سینمایی درباره تمهیدات سازمان سینمایی برای بازگشت سیمرغ مردمی به ترکیب جوایز جشنواره فجر در دروههای بعد گفت: سال ۱۴۰۰ ما سیمرغ مردمی را در ترکیب جوایز جشنواره داشتیم اما برخی دوستان اعتراضاتی را درباره فرآیند رأیگیری مطرح میکردند. وقتی اعتراضات را بررسی کردیم، متوجه شدیم تقلب صورت گرفته و تهیهکنندگان معترض، اعتراض به حقی داشتند. شاید آن تصمیم برای من تبعات بسیاری داشت، اما بهعنوان کسی که نظرات مردم برایم بسیار حائز اهمیت است و برای آن احترام قائل بودم، اعلام کردم رأیگیری متوقف شود تا بتوانیم سامانهای طراحی کنیم تا از آرای مردمی مطمئن شویم.
وی افزود: شما نباید از من به عنوان یک مدیر توقع داشته باشید که وقتی نسبت به یک جریان اشتباه آگاه شدهام، اجازه ادامه این اشتباه را بدهم. اگر رأی گیری در آن دوره ادامه پیدا میکرد، حق فیلمسازان ضایع میشد. امسال آقای امینی (دبیر جشنواره تلاش کردند و چند کارشناس هم دعوت شدند تا بتوانیم آرای مردمی را در جشنواره امسال داشته باشیم. دوستانی که آمدند، تأکید داشتند نرمافزاری که باید برای این کار طراحی شود، به این دوره نمیرسد. انشالله سال آینده داوری مردمی و سیمرغ مردمی را در جشنواره فجر خواهیم داشت.
شاید در برخی آثار به اندازه چند پلان، مباحثی برای گفتوگو وجود داشته باشد اما اکثر فیلمهایی که در جشنواره دیدهاید، قطعا اکران خواهند شد
خزاعی درباره صدور پروانه نمایش برای فیلمهای حاضر در جشنواره امسال و امکان اکران عمومی آنها بدون اصلاحات هم گفت: تقریبا تمام آثاری که در جشنواره شاهد هستید، با همین کیفیت امکان اکران عمومی دارند. شاید در برخی آثار به اندازه چند پلان، مباحثی برای گفتوگو وجود داشته باشد اما اکثر فیلمهایی که در جشنواره دیدهاید، قطعا اکران خواهند شد. من از زمانی که به سازمان سینمایی آمدهام، این وعده را دادهام که فیلمهایی که در زمان من پروانه ساخت بگیرند، بهشرط رعایت فیلمنامه مصوب، قطعا به اکران هم خواهند رسید. امروز هم قول میدهم تمام فیلمهایی که براساس فیلمنامههای مصوب ساخته شدهاند، هیچ مشکلی برای اکران عمومی نداشته باشند.
رئیس سازمان سینمایی درباره کیفیت پایین برخی فیلمهای جشنواره هم گفت: خاطرم هست در سال ۹۰ که دبیر جشنواره فجر بودم هم همین صحبتها را در روزهای اولیه جشنواره میشنیدم. همان زمان به دوستان میگفتم صبر کنید تا جمعبندی نهایی تا پایان جشنواره صورت بگیرد. نمیخواهم بگویم صددرصد کارهای حاضر در جشنواره سطح کیفی بالایی دارند. جشنواره فجر مثل هر رویداد سینمایی دیگری هم آثار خوب دارد و هم آثار متوسط. در همه این سالها هم فیلمهای متوسط در جشنواره فجر بوده است و معطوف به جشنواره امسال نیست. اما معتقدم در معدل نهایی جشنواره امسال، فیلمهای خوب سهم بیشتری داشتهاند.
هیأت انتخاب ۵۸ دقیقه از «بیبدن» را دید
خزاعی درباره حواشی فیلم «بیبدن» توضیح داد: همانطور که آقای امینی هم توضیح دادند، بعد از آنکه هیأت انتخاب همه آثار را دیدند و بررسی کردند، فیلم «بیبدن» نتوانست جمعبندی نهایی نظر هیأت انتخاب را جلب کند. من با بعضی از اعضای هیأت انتخاب هم صحبت کردهام. دلیل اصلی دوستان برای این انتخاب هم این بود که فیلم ناقص رسیده بود. اینکه برخی میگویند فیلمهای دیگر هم ناقص بودهاند باید توجه داشته باشند که ناقص ماندن پرده کروماکی در یک فیلم، متفاوت از این است که تنها امکان تماشای ۵۸ دقیقه از یک فیلم را داشته باشید. اینکه هیأت انتخاب تقریبا نیمی از یک فیلم را ندیده، طبیعتا نمیتوانسته درباره آن نظر نهایی بدهد. یا باید از سازندگان درخواست میکردیم فیلم را برای سال بعد برسانند، مانند یکی از فیلمهای دفاع مقدسی بنیاد روایت که همین پیشنهاد را به آن دادیم و ماند برای سال بعد.
وی افزود: اما عوامل فیلم «بیبدن» اصرار به حضور در جشنواره داشتند و گفتند برنامه اکران عمومی داریم. مضاف بر اینکه وقتی خودمان هم فیلم را دیدیم، معتقد بودیم فیلم خوبی شده است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در بخش نگاه نو حضور داشته باشد تا لااقل منتقدان و اصحاب رسانه آن را ببینند و درباره آن نظر بدهند.
رئیس سازمان سینمایی درباره خانوادهمحور نبودن برخی فیلمهای جشنواره هم گفت: معتقدم خیلی از فیلمهای جشنواره امسال به نسبت فیلمهای دورههای گذشته فجر، محتوای مناسبتری برای خانوادهها دارند. خانوادهمحور بودن فیلمها یک موضوع است و محتوای سالم داشتن برای خانوادهها بحث دیگری است. شاید در برخی فیلمها دیالوگهایی باشد که مشکلاتی دارد، اما معمولا دوستان شورای پروانه نمایش، در آستانه جشنواره سختگیری نمیکنند و در مرحله اکران است که به استناد بازتابها شروع به اصلاح فیلمها میکنند. در نهایت فیلمها محتوای بسیار خوبی دارند.
خزاعی در ادامه با اشاره به سیاستهای سازمان سینمایی برای توجه به ظرفیتهای موجود در شهرستانها گفت: امسال برای اولینبار در مرحله انتخاب فیلمهای جشنواره فجر، شاهد ارسال ۱۶ فیلم از شهرستانها بودیم. برخی از این آثار به جشنواره راه پیدا کردهاند و برخی انتخاب نشدند اما همین جهش و تکاپو در شهرستانها، میتواند آرزوی ایالتی شدن سینمای ایران را که من سالها در سر داشتم را محقق کند. استانها باید بتوانند برای خود فیلم تولید کنند و فضای مناسب اکران هم در اختیار داشته باشند. تولید سینما نباید محدود به تهران باشد.
چرا «بهشت تبهکاران» با پرده سبز اکران شد؟
رئیس سازمان سینمایی درباره حاشیه به وجود آمده برای اکران نسخهای ناقص از فیلم «بهشت تبهکاران» در سینماهای مردمی هم توضیح داد: دبیرخانه جشنواره پیشتر به صاحبان آثار اطلاع داده بود که فیلمها تا تاریخ مشخصی باید به دبیرخانه تحویل شود. طبیعتا همه فیلمها هم نسخه کامل را تحویل داده بودند. اما در برخی از فیلمها به اندازه چند فریم، اشکالاتی مانند پرده سبز وجود داشت که تهیهکنندگان قول داده بودند قبل از شروع اکرانها آن را رفع کنند. وقتی مردم برای یک فیلم بلیت تهیه کردهاند، طبیعتا باید فیلم اکران میشد و از آنجایی که نسخه اصلاح شده، از سوی عوامل به دبیرخانه نرسید، مجبور شدند نسخهای که با رضایت خود عوامل به دبیرخانه ارسال شده بود را اکران کنند.
خزاعی درباره اکران محدودتر فیلمهای جشنواره در استانها هم گفت: همواره ظرفیت اکران فیلمهای جشنواره در استانها ۱۶ فیلم بوده است و استانهایی که تمایل به اکران تعداد بیشتری فیلم داشته باشند باید با تهیهکنندگان آثار وارد مذاکره شود. سازمان سینمایی ۱۶ فیلم را در راستای تحقق عدالت فرهنگی در اختیار استانها میگذارد و هزینههای آن را هم ما پرداخت میکنیم، بالغبر آن برعهده استانهاست. درآمد حاصل از فروش فیلمها هم بهطور کامل متعلق به خود استان است. همه استانهایی که توانایی مالی داشته باشند میتوانند متقاضی اکران همه فیلمهای جشنواره باشند.