رسانه سینمای خانگی- من هاتف هستم؛ یک منتقد
هاتف علیمردانی کارگردان فیلم سینمایی «ستاره بازی» ضمن اشاره به شرایط تولید این فیلم در آمریکا، تأکید کرد که به عنوان یک فیلمساز، نگاه انتقادی به جامعه آمریکا داشته است.
به گزارش سینمای خانگی، هاتف علیمردانی کارگردان فیلم سینمایی «ستارهبازی» از فیلمهای در حال اکران در سینماهای کشور، در گفتوگو با مهر، درباره رضایت خود از فروش و میزان مخاطبان این فیلم گفت: واقعیت این است که فروش فیلمهای اجتماعی در گیشه، چیزی شبیه به یک شوخی شده است. فکر میکنم ذائقه مردم تغییر کرده است و مخاطبان به دلایل مختلف که قابل بررسی هم است، خیلی علاقهمند به فیلمهای کمدی و آثاری هستند که بتواند آنها را شاد کند.
وی افزود: با توجه به قیمت بلیت سینما، وقتی یک خانواده چهار، پنج نفره برای تماشای یکی فیلم فقط باید در حدود ۳۰۰ هزار تومان برای بلیت هزینه کنند و همزمان میدانند که تا چند ماه دیگر همین فیلم را میتوانند در جمع خانواده از طریق پلتفرم تماشا کنند، طبیعتاً گزینه دوم را انتخاب میکنند. به همین دلیل اصولاً شاهد یک تغییر ذائقه در فضای اکران سینماها هستیم.
این کارگردان تأکید کرد: فیلم «ستارهبازی» یک فیلم پرهزینه است که در کشور آمریکا تولید شده است. از آنجایی که بخشی از زبان فیلم هم انگلیسی بود، به همین دلیل از ابتدا بیشتر روی اکران فیلم در خارج از کشور حساب باز کرده بودیم اما برای دیگر فیلمهای اجتماعی در حال اکران هم شاهد اتفاقات نامناسبی هستیم. فکر میکنم با ادامه این روند در آینده نزدیک دیگر چیزی بهنام سینمای مستقل اجتماعی باقی نخواهد ماند. بعید میدانم با توجه به بالا رفتن هزینههای تولید، هیچ دلیلی برای تولید چنین فیلمهایی در بخش خصوصی وجود داشته باشد.
همه فیلمهایم به سوددهی رسیده!
علیمردانی درباره بازگشت هزینههای تولید فیلم در فرآیند اکران خارج از کشور هم گفت: قبل از هر چیز به این نکته اشاره کنم که هر هشت فیلم قبلی که من کارگردانی کرده بودم، در فرآیند اکران به سوددهی رسیدند. هر کسی هم امروز بخواهد در آمریکا فیلمی بسازد، با هزینه کمتر از ۲ میلیون دلار، امکان ندارد موفق شود. با توجه به اینکه من سالها در آمریکا تدریس کرده بودم و یک گروه جوان و پای کار داشتم، توانستم «ستارهبازی» را با هزینه پایینی در آمریکا به تولید برسانم. در زمانی که در داخل ایران فیلمها با هزینه ۴ تا ۵ میلیارد تومان تولید میشدند، ما «ستارهبازی» را با هزینه ۳ میلیارد تومان در آمریکا ساختیم.
وی افزود: این هزینه هم در حالی بود که ما مارشال منش و مایکل مدسن را بهعنوان بازیگران هالیوودی در ترکیب بازیگران داشتیم و ۶ نفر از عوامل فیلم هم از کشورهای مختلف در پروژه حضور داشتند. از نظر لوکیشن هم بازسازی کامل یک خانه را داشتیم. با تمام این مختصات، کل پروژه را با هزینههای ریالی به سرانجام رساندیم.
به تکتک صداهای مستندی که از کاراکتر اصلی داستان در اختیار داشتیم، پایبند بودیم و عین همان را به تصویر درآوردیم. من در «کوچه بینام» و «آباجان» هم چیزی شبیه همین نقدها را درباره جامعه ایران داشتم. از آنجایی که چند سالی بود در آمریکا زندگی میکردم، در این فیلم، این نقدها را نسبت به آن جامعه به تصویر درآوردهام کارگردان «ستاره بازی» درباره برخی انتقادات از این فیلم مبنیبر اغراق در سیاهنمایی نسبت به فضای زندگی در آمریکا، با اشاره به تجربه زیسته خود در این کشور، توضیح داد: من هر جایی که فیلم ساختهام، نقد جدی نسبت به محیط پیرامون زندگی خود داشتهام. من به عنوان یک فیلمساز اجتماعی، در یک جامعه نفس میکشم و تلاش میکنم مشکلات آن جامعه را به تصویر درآورم. از این منظر میتوانم بگویم «ستارهبازی» یک مستند سینمایی درباره واقعیت زندگی یک خانواده در آمریکا است.
وی تأکید کرد: ما به طور کامل به تکتک صداهای مستندی که از کاراکتر اصلی داستان در اختیار داشتیم، پایبند بودیم و عین همان را به تصویر درآوردیم. من در «کوچه بینام» و «آباجان» هم چیزی شبیه همین نقدها را درباره جامعه ایران داشتم. از آنجایی که چند سالی بود در آمریکا زندگی میکردم، در این فیلم، این نقدها را نسبت به آن جامعه به تصویر درآوردهام. اگر بخواهیم به این روایت، سیاهنمایی بگوییم باید همه فیلمهای من را سیاهنما بدانید! ذات فیلمهای من انتقادی است و نقدهای جدی را هم مطرح میکند. در «ستارهبازی» هم همین نگاه انتقادی را به زندگی در آمریکا داشتم.
علیمردانی در ادامه عنوان کرد: من نه فیلمساز دولتی هستم و نه تا به امروز به اندازه یک ریال از جایی کمک گرفتهام. طبیعی است که شاخکهای هنرمندان نسبت به مسائل اجتماعی حساستر باشد. ما سالهاست نتوانستهایم تصویر درستی از واقعیتهای خودمان و دیگران به نسلهای بعدی خود منتقل کنیم. به همین دلیل هم باید گوش شنواتری داشته باشیم. همه دلسوزان را نمیتوان با یک چوب راند!
کارگردان «ستارهبازی» درباره فرم واقعگرا و نزدیک به مستند این فیلم توضیح داد: من این فیلم را کاملترین فیلم خودم میدانم. از نظر سینمایی تجربه بیشتری داشتم و از نظر فرم هم شاهد اتفاقات بهتری در این فیلم هستیم. از همکاری با عوامل حرفهای سینما در هالیوود، تجربههای بسیار خوبی را کسب کردم. البته که تا به امروز هر فیلمی ساختهام، آن را بهترین فیلم خودم دانستهام و در طول زمان و در نگاه دیگران مشخص شده است که کدام یک فیلم بهتری بوده است. من همه این فیلمها را با اعتقاد و توان کاملم ساختم و «ستارهبازی» هم همینگونه بوده است.
آینده سینمای ایران را بسیار روشن میبینم
علیمردانی درباره فعالیتهای این روزهای خود هم گفت: در حال نگارش فیلمنامه هستم و چندین پیشنهاد کار هم دارم. اصولاً فیلم ساختن، تنها محدود به فرآیند ساخت نیست، باید بدانی که یک فیلم را چگونه میخواهی به سرانجام برسانی. بعد از این چندسالی که سینما به حال کما رفت، حالا باید نگاه جدیتری به تولید داشته باشیم. دوره فیلمهای کمهزینه و آپارتمانی به نظرم گذشته است. اگر قرار است در این زمان فیلمی ساخته شود، باید یک فیلم بزرگ و متناسب با پرده سینما باشد. امروز مخاطبان به پلتفرمها دسترسی دارند و همه آثار را در خانه میبینند، باید دید چه اتفاقی میتواند مخاطب را به حضور در سینما مجاب کند؟
وی یادآور شد: از آنجایی که امسال جزو اعضای هیأت انتخاب جشنواره فیلم کوتاه تهران بودم، معتقدم شاهد ورود یک نسل خیلی خیلی کاربلد به عرصه سینمای ایران خواهیم بود و به همین دلیل هم آینده این سینما را بسیار روشن میبینم. ما هم بهعنوان فیلمسازان نسلهای قبلتر باید خیلی با دقت بیشتری کار کنیم تا بتوانیم در کنار این نسل جدید به کار خودمان ادامه دهیم و در این سینما بمانیم.