نخستین مستند صامت ایران به یک قرن پیش برمی‌گردد+ فیلم

مدیر بنیاد ایرانشناسی شعبه استان چهار محال و بختیاری گفت: نخستین مستند صامت سینمای ایران ۹۸ سال پیش در این استان ساخته شد که دومین مستند سینمای جهان محسوب می‌شود.

به گزارش سینمای خانگی، عباس قنبری در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: این مستند با نام «علف» در سال ۱۹۲۴ به کارگردانی مریان کوپر و ارنست بی. شودزاک ساخته شد؛ این دو به مدت ۴۵ روز به استان چهار محال و بختیاری آمدند و مستند خود با موضوع عشایر را ساختند.

به گفته وی، صداگذاری‌های مختلفی روی این مستند تاکنون انجام و بعد از آن هم ده‌ها فیلم مستند کوچ عشایر در استان چهار محال و بختیاری ساخته شده است.

قنبری با اشاره به آغاز فعالیت شعبه ایرانشناسی شعبه چهار محال و بختیاری از سال ۱۳۷۸ در شهرکرد افزود: بر اساس برنامه‌ها، اساسنامه و شیوه‌نامه‌های استانی، این شعبه فعالیت‌های مستمری در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی، اداری و اجتماعی دارد.

وی خاطرنشان کرد: مرکز بسیار ارزنده‌ای به نام مرکز اسناد چهار محال و بختیاری داریم که بیش از ۸ هزار کتاب تخصصی از آثار مولفان، نویسندگان، پژوهشگران و اساتید در حوزه استان‌شناسی در این مرکز گردآوری شده است.

قنبری همچنین از گردآوری طرح‌ها و پژوهش‌های علمی و دانشگاهی اعم از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترا در شعبه ایرانشناسی شعبه چهار محال و بختیاری خبر داد و گفت اینها منبع بسیار خوبی برای پژوهشگران، مستندسازان و فیلمسازان استان و استان‌های همجوار است.

گردآوری بیش از ۱۲ هزار سند تاریخی در چهار محال و بختیاری

وی در عین حال به گردآوری بیش از ۱۲ هزار سند تاریخی به صورت اصل سند، تصویر یا به صورت الکترونیکی در مرکز اسناد و عکس‌های بنیاد ایرانشناسی شعبه چهار محال و بختیاری اشاره کرد که منبع خوبی برای علاقمندان حوزه اسناد و دست‌نوشته‌های استان محسوب می‌شود.

قنبری اظهار داشت: بسیاری از پژوهشگران برای آثار، کتاب‌ها و نوشته‌های خود از این منابع استفاده می‌کنند. اینها فرصت بسیار خوبی برای کسانی است که می‌خواهند متن اسناد را مطالعه و برابری‌ها و مقایسه های تاریخی را انجام دهند. این اسناد مربوط به دوران معاصر و نهضت‌های یکصد سال اخیر مانند نهضت مشروطه است.

وی همچنین از گردآوری فیلم‌ها و فایل‌های صوتی به صورت مستند در گفت وگو با سالخوردگان، سالمندان، مطلعان، صاحبان حرفه‌ها و پیشه‌ها و افراد صاحب‌نام در حوزه‌های مختلف خبر داد و گفت: این گفت و گوها که برخی از مصاحبه‌شوندگان آنها دار فانی را وداع گفته‌اند گنجینه‌ای اطلاعاتی خوبی از استان چهار محال و بختیاری است.

به گفته قنبری، برخی از این اسناد در کتاب‌ها و پایان نامه‌ها منتشر شده است. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا که قصد دارند کاری انجام دهند باید به بنیاد ایرانشناسی که تخصصی ترین منابع را در اختیار دارد، مراجعه کنند.

وی این را هم گفت که سالانه ۱۲ همایش استانی در موضوع‌های مختلف توسط بنیاد ایرانشناسی در چهار محال و بختیاری برگزار می‌شود که آخرین همایش، همایش تاریخ، فرهنگ و هنر استان بود که ۱۲۰ مقاله در این رویداد پذیرفته و مجموعه مقالات آن نیز منتشر شد. مقالات همایش به صورت دیجیتالی روی سامانه‌ها و پایگاه های اطلاعات کشوری قرار گرفت.

قنبری با بیان این که بنیاد ایرانشناسی شعبه چهار محال و بختیاری اطلاعات خوبی در خصوص اقوام و عشایر این استان در اختیار دارد از تدوین بانک انتخابات، فولکلور، فرهنگ مردم و عکس‌های تاریخی استان خبر داد.

دیدگاهتان را بنویسید