مجتبی فرآورده که به تازگی مجموعه تلویزیونی «سوران» را در شبکه اول به پایان رسانده، معتقد است: اتفاقات دفاع مقدس آنطور که باید در آثار تصویری سینما و تلویزیون ساخته و پرداخته نمیشوند و بازنمایی فرهنگ اصلی دوران دفاع مقدس در کارها اتفاق نمیافتد. او در عین حال تاکید میکند: وقتی بازنمایی دوران دفاع مقدس در فیلم و سریالهایمان اتفاق نیفتد قطعا مخاطب امروز که آن دوران را ندیده پس میزند و ارتباط نمیگیرد.
به گزارش سینمای خانگی، مجتبی فرآورده، تهیهکننده و کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگویی با ایسنا شرکت کرد و درباره آثار دفاع مقدس در تلویزیون و اینکه طی این سالها چقدر در ارائه اینگونه آثار و روایت واقعی دوران دفاع مقدس موفق بودهایم، صحبت کرد.
او ابتدا در توضیح این مسئله که با گذشت بالغ بر سه دهه از دفاع مقدس و اینکه بسیاری از مخاطبان آن دوران را ندیدهاند، فیلم و سریالهایی از این دست باید چقدر نسبت به دهه ۷۰ و ۸۰ متفاوت باشند تا بتوانند با مخاطب ارتباط بگیرند؟ خاطرنشان میکند: دوران هشت ساله دفاع مقدس تبلور فرهنگ برآمده از انقلاب اسلامی است و آنچه که در آن دوران حادث شد فرهنگی بود که از انقلاب اسلامی منبعث میشد. به نظر میآید با توجه به زمان بالغ بر سه دههای که از آن دوران گذشته به جای اینکه مثلاً به فیلمهای جنگی و پروپاگاندایی از جنس ۶۰ و ۷۰ بخواهیم بپردازیم، لازم است عملاً فرهنگ آن دوران را بازنمایی کنیم؛ لذا کارمان در دفاع مقدس به نظرم بسیار دشوارتر خواهد شد. اگرچه ممکن است که مبتنی بر ادوات نظامی هم باشد اما آنچه که در درجه اول قرار دارد به نظرم بازنمایی فرهنگ آن دوران است که متاسفانه در کارها این اتفاق نمیافتد.
بازنمایی فرهنگ دوران دفاع مقدس را در کارهایمان نداریم
تهیهکننده «سوران» در ادامه همین صحبتهایش تاکید میکند: همچنان یک نگاه نهایتاً حماسی در ارائه اینگونه آثار به آن دوران میشود و بازنمایی فرهنگ آن دوران را ما در کارهایمان نداریم؛ همین میشود که مخاطب هم کمتر ارتباط میگیرد. به عنوان مثال آثاری چون «هور در آتش» و «۲۳ نفر» و همین سریال «عاشورا» که در حال حاضر از تلویزیون پخش میشود و بسیاری از فیلم و سریالهای قابل توجهی از این دست که همه به فرهنگ دوران دفاع مقدس پرداختهاند و با استقبال از سوی مخاطب هم مواجه شدهاند؛ ولی اگر فرضا ما بخواهیم شخصیتی از دوران دفاع مقدس را با نگاهی به تعبیر امروزی هالیوودی روایت کنیم قطعاً مخاطب پس میزند چون نسخه اصلیاش در هالیوود موجود است.
در «سوران» فضای فرهنگی دوران انقلاب را ترسیم کردیم
وی همچنین در واکنش به این جمله که آیا در سریال «سوران» نکاتی که به آن اشاره کردید رعایت شد؟ میگوید: ما تمام تلاشمان را کردیم که اینگونه باشیم اما اینکه چقدر موفق بودهایم، باید مخاطب بگوید. ما با این رویکرد عمل کردیم. اولاً شخصیت اصلی داستان ما که قهرمان هم بود یک شخصیت سنی مذهب بود که برای اولین بار در تلویزیون اتفاق میافتاد؛ به اضافه اینکه آنچه ما در «سوران» دنبال کردیم سعی کردیم حال و هوا و فضای فرهنگی دوران انقلاب را آنگونه که بود ترسیم کنیم. حال اینکه چقدر موفق بودیم را مخاطب باید بگوید.
او همچنین اظهار میکند: من همچنان تاکیدم بر این است که فیلمهای امروز دفاع مقدس فقط و فقط باید بازنمایی فرهنگ دوران دفاع مقدس ما باشد که برآمده از انقلاب اسلامی است که متاسفانه بعد از جنگ آرام آرام کمرنگ شد که الان این شرایط روز فرهنگ ماست.
مجتبی فرآورده در پایان درباره کارهای جدیدش برای تلویزیون اعلام میکند: بعد از «سوران» فعلاً کار جدیدی ندارم اما مشغول صحبت هستیم انشاءالله در آینده اعلام خواهیم کرد.